De dag afsluiten

Een gewone dag, niet echt goed, niet echt slecht. Een dag waar er wel meer van zijn. Gedaan wat ik moest doen; geen losse eindjes, geen bijzondere dingen. ‘s Avonds nog een paar telefoontjes gepleegd, een wandeling gemaakt en een grappige film op tv gekeken. Jeetje, zo’n dag gaat snel; voor ik het in de gaten heb is het 23.45 uur, dus maar gauw naar bed. Ik val snel in slaap. Om 2 uur word ik wakker, blijf even wakker liggen en ineens begin ik te denken aan een situatie van de voorgaande dag. Deze situatie blijft zich als een film in mijn hoofd afspelen, steeds weer een herhaling. Ik krijg de film niet uitgezet, begin te draaien, voel me onrustig en zo tikt de tijd door. Ik merk dat mijn ademhaling onrustig en snel is en probeer me te ontspannen. Dat lukt even en dan begint de ‘film’ weer. Hoe kom ik hieruit? Ik blijf proberen me op mijn ademhaling te concentreren. Dan valt me een gebeurtenis in van de voorafgaande dag, waar ik toen heel blij van werd. Een buurvrouw zei tegen me dat ze zo blij was met een advies dat ik haar gegeven had. Dat advies had haar en haar dochter goed geholpen. Dit gaf me een rustig en tevreden gevoel waardoor ik ongemerkt weer in slaap gevallen ben. De volgende morgen realiseerde ik me dat het echt van belang is de dag goed af te sluiten en voor het slapen gaan, stil te staan bij dingen die de dag tot een zinvolle, bijzondere dag maakten. Dat maakt rustig en draagt bij aan een weldadige slaap.
Meer blogs