Powernap?

Korte periodes van slaap zijn goed voor de prestaties en de alertheid van medewerkers, zo blijkt uit meerdere studies in verschillende landen. Wetenschappers van de Amerikaanse Sleep Research Society onderzochten het functioneren van personeel aan boord van een vliegtuig. Uit de resultaten bleek dat geplande dutjes positieve gevolgen hebben voor de prestaties van boordpersoneel bij langeafstandsvluchten. Voor werknemers die complexe operationele handelingen moeten verrichten is het aan te bevelen regelmatig een dutje te doen.

Valkuil: vlak na het wakker worden na een dutje voelen de meeste mensen zich sloom en loom, dus het is beter even de tijd te nemen om echt wakker te worden voordat men weer aan het werk gaat.

Er is een duidelijk verschil in effect bij een kort dutje van 20 minuten of een langere versie van een uur. De langere versie zorgt ook voor het opruimen van nutteloze informatie en verbetering van het geheugen. De vraag is echter of je dan nog van een dutje kunt spreken. Bij een dutje van ongeveer 20 minuten kom je niet verder dan in een lichte slaap, die niettemin heel heilzaam is en zorgt voor verhoogde alertheid en een verbetering van het motorisch functioneren, aldus Dr.Sara Mednick in haar boek: ‘Verander je leven, doe een dutje’.

Wie optimaal wil profiteren van een dutje kan te rade gaan bij de website van Mednick, waar ze via een ingenieus systeem voor ieder individu het ideale dutjespatroon kan leveren: www.saramednick.com.

Wat betreft het effect van een dutje op de werkomstandigheden neemt ze flink stelling: ‘arbeiders aller landen, dut!’
Meer blogs