‘Placebo’ slaap, werkt dat?

Mensen zijn alerter als ze denken dat ze goed hebben geslapen, ook als dat in werkelijkheid niet zo is. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Als proefpersonen wordt wijs gemaakt dat ze bijzonder goed hebben geslapen, treedt er een soort placebo-effect op. Ze kunnen zich dan beter concentreren op geluiden en sneller informatie verwerken, ongeacht de werkelijke kwaliteit van hun nachtrust.  Dat melden onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Experimental Psychology.

Uitgerust
De wetenschappers testten de uitwerking van ‘placebo-slaap’ door proefpersonen ervan te overtuigen dat met een speciale techniek was vastgesteld hoe diep ze hadden geslapen. Sommige deelnemers aan het experiment kregen te horen dat hun hersenen uitzonderlijk lang in remslaap waren geweest, anderen werd verteld dat ze juist niet erg diep hadden geslapen. In werkelijkheid was de kwaliteit van hun nachtrust helemaal niet gemeten.

Informatieverwerking
Uiteindelijk namen alle proefpersonen deel aan een tweede test, waarbij werd gemeten hoe snel en efficiënt hun hersenen nieuwe informatie verwerkten. De mensen wiens nachtrust door de wetenschappers was bestempeld als goed, bleken veel beter te presteren dan de andere proefpersonen; het positieve (maar valse) nieuws over hun nachtrust maakte hen daadwerkelijk alerter. Volgens de wetenschappers tonen de onderzoeksresultaten aan dat de mentale staat van mensen kan worden gestuurd met het placebo-effect. Dit suggereert een nieuwe mogelijkheid om iemands gezondheid en cognitie te sturen. Ik herken dit wel. Dit is ook een belangrijke reden waarom ik ’s nachts nooit op de wekker kijk als ik een onrustige nacht heb, niet direct in slaap val of tussentijds wakker word. Ik weet dat ik , als ik op de wekker zou zien dat ik al urenlang wakker lig, bang ben dat ik de volgende dag niks waard ben. Weet ik het niet, dan begin ik de dag in elk geval optimistischer en dat heeft effect op hoe ik aan mijn werk begin. Stiekem geloofde ik al in dit ‘placebo’ effect! Nu nog sterker, nu ik weet dat er ook wetenschappelijk onderzoek aan ten grondslag ligt. Probeer het maar eens; misschien werkt het bij jou ook! Ik hoor het graag.
Meer blogs