Beter slapen met lavendel?

Lavendel is een tenger paars plantje dat vroeger alleen overdadig in de Franse Provence te vinden was, en nu in bijna elke tuinborder een plekje heeft gekregen. Mijn moeder had een doorzichtig flesje met lavendelwater op baby’s slaapkamer staan. Zij druppelde wat lavendel op het lakentje onder het hoofd van de baby. Ik heb die gewoonte overgenomen toen mijn kind klein was. En ik ben vast niet de enige…
De betekenis van lavendel 
Wat doet lavendel eigenlijk? Hoe ver staat het onderzoek naar de kalmerende eigenschappen van lavendel? In Frankrijk -hoe kan het ook anders- heeft men al lang geleden de bijzondere werking van lavendel ontdekt. Tbc kwam nauwelijks voor in de districten waar lavendel groeide in het zuiden van Frankrijk. … De Franse chirurg Valnet ontdekte de bijzondere werking van lavendel bij de verzorging van gewonden.
Werkt het nou echt om beter te slapen, of is het een waarheid uit grootmoeders doos?
Ik ga op zoek naar de ‘waarheid’ over lavendel. Toepassing in ziekenhuizen leidt ertoe dat patiënten beter slapen na een lavendel-bad of lavendel op de lakens en kalmer zijn tijdens operaties. Muizen vallen in slaap na het inhaleren van lavendel olie. Tsja… Ook in Korea blijkt dat het inhaleren van essentiële oliën, met name echte lavendelolie, een stressreductie kan bewerkstelligen. En oudere mensen, slechte slapers, slapen na het inhaleren  van lavendel als roosjes. Als je de verhalen van de aroma-industrie mag geloven is bewezen dat ‘lavendel bijdraagt aan rust, ontspanning, stress voorkomt, en een mooi slaap middel is zonder enige bijwerking’. De wetenschappelijke wereld houdt zijn twijfels…..
Wat vind ik ervan?

  • Lavendel wordt al heel erg lang gebruikt als kalmerend en stressreducerend middel.
  • Lavendel heeft geen bijwerkingen.
  • Lavendel kan helpen doordat bij het inslapen de aangename geur van de lavendel afleidt van malende gedachten.
  • Lavendel kan aangenaam ruiken en bijdragen aan ontspannende activiteiten, zoals het gemasseerd worden, het genieten van een warm bad.
  • Lavendel kan een onderdeel zijn van het afbouwen van je dag, en kan zo passen in een prettig slaap ritueel.

Lavendel kan helpen om te slapen als een roos
Meer blogs