Graag vroeg of laat slapen?

De mens is een ritmedier. Zo zijn er talloze avondmensen; ze gaan graag laat naar bed en staan ook het liefst laat op en je hebt ochtendmensen, de vroege vogels die ‘s avonds op een feestje al vroeg zitten te geeuwen. Kun je dat ritme zelf beïnvloeden of  hoort dat nou eenmaal bij jouw type? Wat te doen als je een avondmens bent en je krijgt een baan waarvoor je ‘s ochtends om 6 uur in je auto moet zitten om op tijd op je werk te zijn? Geen probleem!  Amerikaanse slaaponderzoekers van de Universiteit van Colorado toonden afgelopen zomer aan dat het verrassend eenvoudig is om avondmensen om te vormen tot vroege vogels. Een groep proefpersonen bracht 7 nachten door in een tentje in de bossen, zonder zaklantaarns, mobiele telefoons of andere lichtbronnen. De resultaten waren opmerkelijk: het slaapritme van de avondmensen verschoof razendsnel. Na een week vielen ze na zonsondergang, net als de ochtendmensen in slaap en ‘s ochtends stonden ze net als de ochtendmensen bij zonsopgang naast hun bed. Dus mocht jij als avondmens die baan in de Randstad krijgen waarvoor je vroeg je bed uit moet; weet wat je te doen staat; een weekje kamperen zonder kunstlicht doet wonderen!

Meer blogs