Te graag willen slapen

Veel mensen die moeite hebben met in slaap vallen zijn gevangene van de klassieke paradox: ‘dat ze te graag willen slapen’, aldus Emily Martin, docente en slaaponderzoeker aan de New York University. ‘Slaap is een kostbaar goed, maar ook met niets te vergelijken, omdat je het verlangen ernaar klaarblijkelijk moet opgeven om het te krijgen’. De psycholoog Victor Frankl schreef dat ¬†‘slaap is als een duif die bij je hand is neergestreken en daar blijft zitten zolang niemand op hem let; probeer je hem te pakken, dan vliegt hij weg.’ Slapeloosheid is juist zo’n moeilijk te behandelen kwaal omdat mensen het zichzelf als het ware aandoen. Maar ja, wat doe je met die wijsheid als je ‘s nachts in bed ligt en de slaap wil maar nier niet komen? Een effectieve weg lijkt te zijn om de energie die je stopt in het getob over wakker liggen, stopt in je vermogen om je te ontspannen. Bedenk daarbij dat ontspannen een vaardigheid is die je kunt leren; de een makkelijker dan de ander, maar het is te leren en in elk geval te verbeteren als je er energie in stopt. Het kost oefening, concentratie en nog eens oefening. Hulpmiddelen die je hierbij kunt gebruiken, vind je op onze website bij: onze aanpak/extra informatie over lekker leren slapen.
Meer blogs