Meditatie en lekker slapen

Lekker slapen begint overdag. Meditatie kan helpen om overdag wat meer te ontspannen. Makkelijk gezegd; moet ik dan elke dag op zo’n krukje gaan zitten, moeilijk kijken en en mijn ogen sluiten?

Nee, dat hoeft helemaal niet. Soms ben ik onrustig, merk ik dat ik van hot naar her vlieg, en ‘geen rust in mijn lijf heb’. Op dit soort momenten grijp ik  naar het super kleine boekje: ‘Meditatie van Sogyal Rinpoche’. Al vijftien jaar lees ik dan dit boekje in een adem uit. Het lezen geeft me rust. Het boekje biedt ook handvaten daarvoor. Voor mij werkt het niet om heel lang op een krukje te gaan zitten. Voor mij gaat het erover hoe je je rusteloze geest weer tot bedaren kunt brengen; je geest thuis brengen, loslaten en ontspannen. Hoe?  Het gaat niet vanzelf. Daar hebben we iets voor nodig, dat kan een methode zijn. Mijn aanpak: Door het (telkens weer) te lezen gebeurt er iets met me; mijn geest bedaart. Het maakt niet uit wat je leest. Door het lezen van zo’n boekje, door het lezen van een mooie tekst, door het luisteren naar bepaalde muziek.  Als je merkt dat je geest onrustig is, zoek dan iets waardoor je geest ontspant, tot rust komt. Inmiddels staat internet vol met mooie teksten of mooie boeken over mediatie. Zoek er 1 die bij je past. En blijf daarbij, als je merkt dat de tekst je wat te zeggen heeft. Telkens heeft jouw geest iets anders nodig; telkens vind je iets anders dat je aanspreekt in die ene tekst. Mooi toch?
Meer blogs