Slaapproblemen en risico op Alzheimer?

Chronisch slaaptekort verhoogt mogelijk de kans op Alzheimer, aldus concluderen wetenschappers van het Radboudumc in het tijdschrift JAMA Neurologie. Verschillende studies laten zien dat er bij muizen een verband is tussen slaapgebrek en de ziekte van Alzheimer. Verklaring: door slaapgebrek neemt de hoeveelheid van een schadelijk eiwit in de hersenen van dieren toe. De stapeling van dit eiwit wordt gezien als een belangrijke oorzaak van Alzheimer.

Wetenschappers van het Radboud Alzheimer Centrum bekeken het effect van slaaponthouding bij mannen tussen de 40 en 60 jaar en zagen hetzelfde effect. Conclusie: slaapgebrek kan een risicofactor zijn voor het ontstaan van Alzheimer.Verder onderzoek is nodig bij een grotere groep proefpersonen over een langere periode.

Ook al gaat het bij deze onderzoeksresultaten om een mogelijke factor: een gewaarschuwd mens telt voor twee.Als ik de verhalen hoor en de mensen zie die te maken krijgen met Alzheimer, richt ik me graag op mogelijkheden om dit wellicht te voorkomen.Naast actief zijn en blijven, sporten en bewegen, voeg ik hier voor mezelf goed slapen -wat op zich al weldadig is – aan toe.Nu ben ik gaandeweg steeds beter gaan slapen en weet ik inmiddels redelijk waarom ik weleens wat langer wakker lig. Ik weet ook dat ik dat kan be├»nvloeden en dat doet me goed! Wat let u, om als u niet goed slaapt, hier hulp voor te zoeken? Meer blogs.