Slaaptrackers; de oplossing voor uw slaapprobleem?

Twee maanden geleden had ik een eerste gesprek met Peter, een meneer van 80 met een al jarenlang durend slaapprobleem.
Peter vertelde me dat hij elke half uur de pendule uit zijn huiskamer hoorde slaan. Hij hoorde steeds maar weer die klok, wist elk uur hoe laat het was en hij sliep niet.

Slaaptrackers en sensoren zijn ‘hot’. Een slaaptracker volgt je slaap. Het verzamelt een aantal elementen die een rol spelen bij je slaap. In de ochtend kun je de verzamelde informatie bekijken eventueel afspelen. En zo hoor je of en hoe vaak je partner snurkt, of de hond van de buren de trap af stormt en ga zo nog maar even door. Ook luchtvochtigheid en temperatuur worden gemeten.
Klinkt interessant. Of toch niet?

Als je weet dat je partner snurkt in zijn slaapt, dat je daar wakker van wordt; wat schiet je dan op met deze informatie?
Je kunt ergens anders gaan slapen; of als je dat niet wil, raak je gefocused op het snurken. Je wil dat het stopt, je bent er mee bezig tijdens je slaap en je wakker zijn.

Volgens mij is dat dus wat je niet moet willen. Door overdag bezig te zijn met van alles en nog wat is het van groot belang dat je er voor zorgt dat je ‘s avonds je hoofd leeg kunt maken en ‘s nachts alleen maar hoeft te slapen. En niet bezig hoeft te zijn met het wel of niet snurken van je partner.

Mijn advies aan Peter was om de deur goed dicht te doen, zodat hij de pendule niet zou horen. Hij zelf voegde daar aan toe dat hij een doek legde over zijn wekker; die kon hij dan niet zien. Dit advies, samen met nog een aantal andere adviezen die Peter overdag netjes naleefde, zorgde ervoor dat er vorige week een erg opgewekte Peter op de stoep stond. Na jarenlang niet of zeer slecht slapen slaapt hij tegenwoordig een uur of 6 per nacht. Hij is een ander mens geworden! Meer blogs.