Help, ik krijg geen adem en schrik wakker. Slaapapneu?

Je ligt lekker te slapen en ineens schrik je wakker, je krijgt geen lucht en denkt dat je stikt! Nog nooit meegemaakt. Ik heb geen hartklachten, geen hoge bloeddruk, geen idee wat er aan de hand is. Gelukkig weet de huisarts het wel; na een aantal onderzoeken constateert hij slaapapneu en, nog veel belangrijker, er is iets aan te doen; er zijn zelfs meerdere oplossingen. Maar wat is slaapapneu nou eigenlijk? Bij slaapapneu valt de luchtpijp vanwege verslapte spieren, meestal bij flink hard snurken, dicht, waardoor de ademhaling blokkeert en je het gevoel krijgt dat je stikt.Je hersenen krijgen een panieksignaal en je schrikt wakker. De huisarts zal je vaak een apparaat aanraden in de vorm van een masker dat je ‘s nachts opzet, waaraan een luchtpomp gekoppeld is, die er voor zorgt dat je steeds van lucht wordt voorzien. Dit apparaat heet een CPAP dat staat voor Continuous Positive Airway Pressure. Voor mensen die hier niet aan kunnen wennen is er bijvoorbeeld ook de snurkbeugel.Deze op maat gemaakte beugel, die alleen ‘s nachts wordt gedragen, duwt de onderkaak licht naar voren waardoor snurken en apneu tot het verleden behoren. Zowel de beugel als de CPAP worden door de verzekering vergoed. Als de beugel voor jou ook niet de juiste oplossing is, kun je een verwijzing vragen naar een speciale fysiotherapeut die je leert om met behulp van oefeningen het middenrif en de spieren tussen middenrif en neus te versterken, met als doel een betere ademhaling. Zo moet het ook jou lukken om weer lekker te slapen als een roos! Meer blogs.