Stoppen met roken terwijl je heerlijk ligt te slapen?

Ja, dat kan! En je kunt het ook nog eens zelf doen, terwijl je er niets anders voor hoeft te doen dan lekker te liggen slapen. Je hebt wel een beetje hulp van je partner, een vriend of vriendin nodig. Hoe werkt dat dan? In The Journal of Neuroscience beschrijven Israƫlische onderzoekers hun experiment en hun bevindingen bij een groep van 66 vrijwilligers die van hun rookverslaving af wilden komen. Ze lieten deze vrijwilligers een nacht in hun laboratorium slapen. Tijdens hun slaap kregen de rokers enkele keren kort achter elkaar twee geuren te ruiken: de geur van sigarettenrook en de geur van rotte eieren of rotte vis. De proefpersonen konden zich hier de volgende morgen niets van herinneren. Wat was het effect op hun rookgedrag? In de week erna rookten ze 30% minder. De onderzoekers concludeerden dat door het onbewust koppelen van sigarettenrook aan vieze geuren de proefpersonen zodanig geconditioneerd worden dat ze ook de sigarettenrook vies gaan vinden. Proefpersonen die beide geuren ruiken als ze wakker zijn, gaan niet minder roken. Er is natuurlijk meer onderzoek nodig om te onderzoeken hoe het effect op langere termijn is en of je meer of andere geuren kunt geuren kunt toevoegen om het effect te vergroten. Het werkt waarschijnlijk het beste als je dit experiment als partner van een rookverslaafde doet, zonder dat je rokende partner dit weet.
Meer blogs.