De powernap

 

 

De powernap staat in de belangstelling. Een powernap is ‘een verkwikkend dutje’ van vijftien tot twintig minuten. Tot voor kort bestond het beeld dat alleen oude mensen ‘gaan’ voor een powernap. Dit beeld is aan het veranderen. In DWDD van 28 januari hield Pieter van den Hoogenband een warm pleidooi voor de powernap. In de sport wereld is het blijkbaar al redelijk gangbaar dat sporters zich even terugtrekken, een kort dutje doen en met hernieuwde energie de dag voortzetten. De hersenen kunnen even uitrusten; niet te lang, want dan raakt men in een diepe slaap. Volgens Sara c. Mednick, schrijfster van: “Take a Nap! Change Your life” wordt je systeem gereset, en  barst je na de ‘nap’ van de alertheid en verbeteren je motorische vaardigheden. Van de Hoogenband noemde de ‘nap’ ook als een optie voor het bedrijfsleven; creëer ruimtes waar medewerkers even een dutje kunnen doen, en prestaties van de medewerkers verbeteren. En “last but not least”: Sara Mednick beschrijft dat een powernap ook een middel kan zijn om slapeloosheid tegen te gaan. Door de energietoename n. a. v. de nap, ondernemen mensen meer en slapen ze beter. Dit klinkt toch bijna te mooi om waar te zijn?!