Nogmaals: de powernap

Mooi woord toch? Powernap. Een dutje waarmee je kracht genereert. De Volkskrant van 25 februari stelt: ‘Een middagdutje blijkt wel degelijk enige bescherming te bieden tegen de schade van een doorwaakte nacht’. Dus de powernap genereert kracht waarmee de negatieve gevolgen van een doorwaakte nacht gedeeltelijk hersteld worden. De VK baseert zich op uitspraken van Hans Hamburger over een onderzoek van de Universiteit van de Sorbonne, gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology&Metabolism. Chronisch slaaptekort herstel je niet even met een powernap. Mensen hebben het begin van de 1e slaapperiode ’s nachts hard nodig; de periode van de diepe slaap. De powernap is slechts een oppervlakkige slaap. Met een powernap compenseer je niet volledig het ontbreken van de diepe slaap. Maar toch: last van 1 doorwaakte nacht? Zorg voor een powernap, en het draagt bij tot je welbevinden, mits je 30 minuten of 1.5 uur slaapt. Word je middenin een slaapcyclus wakker, dan voel je je niet uitgerust, maar brak!