Leven in het nu, maar nu ’s nachts

Het is al lang een motto: leef in het nu. Eckhart Tolle schreef het gelijknamige boek, in de mindfullnes wereld is het de basis van veel oefeningen.
Maar hoe doe je dat ’s nachts, leven in het nu? Werkt het dan ook?
Het is belangrijk je overdag te oefenen in het ‘in het nu zijn’, in het je niet laten leiden door wat ooit was of door wat komen gaat. Als je dat overdag goed kunt, gaat het ’s nachts vanzelf.
Lukt het je nog niet, dan kunnen ‘s nachts gedachten over vroeger, of of wat er morgen moet, over je heen rollen. En blijven rollen.
Wat kun je doen?
Probeer toch ‘in het nu’ te blijven. Laat de gedachten komen en ook weer gaan, is de kern. Hecht je er niet aan, laat ze komen en laat ze weer los. Makkelijk gezegd? Ik licht het nog wat toe. Lig je in bed en word je geplaagd met allerlei gedachten, probeer je dan te concentreren op wat er nu is, bijvoorbeeld jouw lekkere bed. Beleef hoe je in je matras wegzakt, voel hoe je je laken raakt, voel je lichaam via je laken op je matras liggen. Of: beleef je partner die naast je ligt of… Het gaat erom je te concentreren op iets wat er nu is, in je eigen omgeving.

Voor sommige mensen helpt het zich te concentreren op muziek die ze prettig vinden. Je kunt de radio aan zetten of oordopjes in doen. Je kunt ook een ontspanningskussen kopen in onze webshop. Je ligt op het kussen en je hoort de muziek door het kussen komen, via een luidspreker. En zo glijd je met behulp van jouw favoriete muziek langzaam, dromenland in.