Op je ademhaling en het geluid van de zee

‘Slaap is als een duif die bij je hand is neergestreken en daar blijft zitten zolang niemand op hem let; probeer je hem te pakken, dan vliegt hij weg.’ Een treffende, zeer herkenbare uitspraak voor mij van de psycholoog Victor Frankl. Herkennen jullie het? Je stapt ‘s avonds moe je bed in en je wil alleen maar slapen; je voelt je zo moe dat je wel in slaap moet vallen. Maar wat gebeurt er dan? Zeker na een overvolle dag. Net op het moment dat je je voelt wegzakken, popt er een gedachte op en dan de volgende en……..voordat je het weet, ben je een uur verder en is die duif nergens meer te bekennen. Even zat hij bij je in de buurt,maar je hebt hem weggejaagd met je gedachtes waar weer emoties uit voortkomen of andersom. En wat dan? Hoe lok je de duif weer naar je toe? Bij een van onze kinderen ging dit als volgt. Na een epilepsieaanval moest hij overdag naar het ziekenhuis voor een slaap EEG; wat betekende dat hij moest slapen. Hoe krijg je dat voor elkaar bij een kind van elf die heel nieuwsgierig om zich heen kijkt en klaar wakker is. De verpleegster pakte dit heel simpel aan en zei tegen hem: ‘ Lig je lekker? weet je hoe je ademhaalt? nee? ga maar eens goed luisteren, dan kom je er vanzelf achter’. Bij hem werkte het; hij viel in slaap en intussen werd er een EEG gemaakt.Bij mij werkt dat niet zo makkelijk. Ik heb wel een bruikbaar hulpmiddel ontdekt. Ik pak mijn ontspanningskussen , zet mijn iPhone in de vliegtuigmodus, zodat er geen berichten binnen komen, sluit mijn iPone aan op de speaker van het ontspanningskussen en zoek het geluid van de zee.Dan ga ik rustig liggen, adem eerst diep uit en concentreer me op het geluid van de zee. Nu kan de duif niet meer ontsnappen; ik let niet op hem, maar op het geluid van de zee en hij blijft vanzelf bij me in de buurt. Ook proberen? Zie voor het ontspanningskussen onze webwinkel. Ik ben benieuwd of het bij jullie ook werkt en naar de hulpmiddelen die jullie ontdekt hebben.